Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/prisbaskere.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 579

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/prisbaskere.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 579

Tag aldrig et kviklån!

Lån penge

I årene efter finanskrisen, da bankerne blev mere påpasselige med at udlåne penge, trådte en helt ny type låneudbyder frem i rampelyset. Disse låneudbydere, der tidligere havde været henvist til skyggen, opfyldte et reelt behov hos danskere, der stod med behov for at låne penge, men som ikke havde noget sted at få adgang til den kapital de søgte.

Låneudbyderne, der omtales, er de såkaldte kviklånsudbydere, der udbyder lån uden sikkerhed og med relativt korte løbetider. Disse lån kan nemlig stilles til rådighed inden for kort tid, og har typisk ikke en løbetid på mere end 30 dage, hvilket betyder, at det er velegnet til at dække de kortvarige pengebehov, som størstedelen af alle mennesker vil opleve på et tidspunkt i deres liv.

Disse låneudbydere har imidlertid opnået et blakket ry, grundet en negativ fremstilling i medierne, manglende gennemsigtighed og en generel misforståelse af mange af de økonomiske begreber, der bruges i beskrivelsen af deres lån.

1. Kviklånsbranchen er ikke gennemsigtig

Dette er en kritik, der ingenlunde er berettiget. Låneudbyderne er i de værste tilfælde blevet fremstillet som svindlere med “Lån penge”-skilte, der blot venter på deres næste ofre.

Tidligere har det været tilfældet, at visse låneudbydere har skjult visse omkostninger i forbindelse med deres lån, men dette drejer sig om en minoritet. Ydermere har mange virksomheder på markedet for kortfristede ikke-banklån for længst indset, at vejen til øget profit går gennem et godt forhold til kunderne, hvorfor der er et enormt fokus på kundeservice og overskuelige økonomiske produkter.

Det største bevis på branchens villighed til at være gennemsigtig er dog introduktionen af Ankenævnet for Finansieringsselskaber, et privat ankenævn godkendt af erhvervs- og vækstministeren, der giver låntagere mulighed for at klage over deres låneudbyder, såfremt de har nogle indsigelser vedr. deres lån.

2. Kviklånsbranchen er ågerkarle

Den høje ÅOP, der er forbundet med de fleste kviklån har været godt stof for mange medier, der har valgt at fortolke tallet som et udtryk for låneudbydernes griskhed, og efterfølgende tegnet dette billede til deres publikum.

En ÅOP på kviklån på eksempelvis 600% lyder af utroligt meget, men det er troligt vigtigt at huske på, at ÅOP benytter en formel, der udregner omkostningerne forbundet med et lån over et år (360 dage) samtidig med, at denne formel medtager faktorer såsom renters rente samt andre omkostninger, der typisk ikke indgår i kviklån.

Det giver naturligvis ikke mening at bruge et tal, der udregner omkostningerne for et år (hertil skal medregnes, at renten i forbindelse med ÅOP forøges for hver måned lånet løber, da ÅOP beregner renter af renten i hele lånets løbetid), når man udelukkende skal låne i 30 dage, men dette faktum er desværre gået mange mennesker i medierne forbi, når debatten vedrørende kviklån er blevet taget op.